mikaeltorppa Ymmärtäkää, te kansan järjettömät, ja te tomppelit - milloin te tulette järkiinne? Joka on korvan istuttanut, hänkö ei kuulisi? Joka on silmän luonut, hänkö ei näkisi? Ps. 94:8-9

Vain kristinusko antaa ehdottoman ihmisarvon

  • Kuva on Kimmo Pälikön, lupa omaan käyttöön
    Kuva on Kimmo Pälikön, lupa omaan käyttöön

Ehdottomat ihmisoikeudet ovat riippuvaisia ehdottomasta ihmisarvosta, sillä ihmisarvo on ihmisoikeuksien perusta. Ehdoton ihmisarvo on taas riippuvainen kristinuskosta. Ilman kristinuskoa ei ole ehdotonta ihmisarvoa, eikä silloin voi olla perusteita myöskään ehdottomille ihmisoikeuksille.

Ehdoton ihmisarvo ei voi olla riippuvainen ihmisen ominaisuuksista (järjellisyys, kyvyt), koska mikäli ihmisarvo määräytyisi jonkin ominaisuuden perusteella, niin ne ihmiset joilla kyseinen ominaisuus on puutteellinen olisivat vähemmän arvokkaita.

 

MAALLINEN HUMANISMI

Maallinen humanismi, jonka perusteet lepäävät materialistisen naturalismin varassa ei pysty takaamaan ehdotonta ihmisarvoa. Materialistisen naturalismin mukaan ihminenkin on vain päämäärättömän luonnollisen prosessin - ohjaamattoman evoluution – tulos. Mikäli ihminen on vain päämäärättömän ja ohjaamattoman prosessin tulosta, niin hän on vain yksi niistä eliöistä, jotka tämä päämäärätön prosessi on sattumalta tuottanut. Tässä valossa ihminen olisi vain yksi eläimistä.

Miksi toinen sattuman seurauksena kehittynyt eläin olisi toista arvokkaampi? Mikä olisi tämä raja ja kriteeri, joka määrittäisi ihmisarvon ja nostaisi yhden sattumalta muodostuneen eliölajin toisten yläpuolelle arvoasteikossa? Miten mikään sattuman tuotos voisi olla perustellusti toista arvokkaampi, sillä kyseessähän olisi aina vain ja ainoastaan sokean ja päämäärättömän sattuman tuotos, joka vain sattui nyt syntymään näissä olosuhteissa. Lisäksi naturalismi joutuu antamaan ihmisarvon aina ominaisuuksien perusteella, koska vain ominaisuudet erottavat meidät eläimistä, naturalismin todellisuuskäsityksen mukaan.

Tässä valossa ei ole ihmeellistä, että useat materialistisen naturalismin mukaisen todellisuuskäsityksen omaavat ihmiset eivät tee äidin kohdussa kasvavan sikiön ja esimerkiksi kalan välillä mitään eroa, koska he näkevät ihmisarvon määräytyvän ominaisuuksien perusteella (järjellisyys jne..).

Materialistinen naturalismi ja sen varaan rakentuva maallinen humanismi ei rakenteensa puolesta pysty antamaan kaikille ihmisille ehdotonta ihmisarvoa, koska kaikki ihmiset eivät omaa samanlaisia ominaisuuksia ja kykyjä. Eikä sattumanvarainen prosessi elämän kehityksenä anna mitään perusteita järjestää yhtään mitään arvojärjestykseen, koska kaikki olisi kuitenkin pohjimmiltaan vain sattumaa.

Onko se ihme, jos monilta ihmisiltä katoaa elämänilo, kun heille on opetettu koulutusjärjestelmämme kautta, että he ovat vain yksi eläimistä ja elämällä ei ole mitään todellista objektiivista ja absoluuttista päämäärää. Kaikki on vain suhteellista ja sattuman tuotosta. Se miksi monet maalliseen humanismiin uskovat ihmiset elävät vielä kuitenkin, pitkälle sen varassa, että kaikille ihmisille kuuluu ehdoton ihmisarvo, johtuu siitä, että kristinuskon perintö vaikuttaa vielä maallistuneissa kulttuureissa, niin vahvasti ettei maallistuneen materialistisen maailmankatsomuksen vaikutus ole päässyt täyteen voimaansa.

Toisin sanoen ihmiset elävät maallistuneissa kulttuureissakin vielä hyvin pitkälle kristinuskolta lainatulla pääomalla, joka tosin murenee kovaa vauhtia, sillä materialistinen maailmankuva → liberaali humanistisine käsityksineen syö koko ajan sisältä käsin, tätä kristinuskolta lainattua pääomaa (käsitystä ehdottomista ihmisarvoista jne..), ja siksi maallistuneet kulttuurit liukuvat koko ajan enemmän ja enemmän eläimelliseen käytökseen suhteessa lähimmäiseen (syntymättömiä lapsia surmataan äitiensä kohtuun (abortit), ihmisiä jotka eivät halua elää surmataan lääketieteellisesti (eutanasia), jne...).

 

KRISTINUSKO

Kristinusko tarjoaa täysin toisenlaisen näkökulman todellisuuden luonteeseen, kuin materialistinen naturalismi. Kristinuskon mukaan Herra Jumala on luonut koko maailmankaikkeuden ja Hän teki ihmisen omaksi kuvaksensa. Koska ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, niin se antaa jokaiselle ihmiselle ehdottoman ihmisarvon ominaisuuksiin katsomatta. Jokainen ihminen on yhtä arvokas, koska jokainen ihminen kuuluu Raamatun perusteella yhteen ja ainoaan ihmissukuun, jonka jumala loi omaksi kuvaksensa.

  • Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. (1.Moos.1:27)

***

  • sillä hän (Jumala) ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen. (2.Pie.3:9)

***

  • Sillä se on hyvää ja otollista Jumalalle, meidän vapahtajallemme, joka tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden. (1.Tim.2:3-4)

Raamattu opettaa, että ihminen ei ole sattumanvaraisen kehityksen tulosta, vaan Jumalan tarkoituksella luoma. Jumala on suunnitellut ja luonut ihmisen ja antanut meille elämän ja tarkoituksen. Raamatun mukaan ihmiselämän tarkoituksena on elää Jumalan rakkaudessa ja rakastaa Jumalaa. Monet ovat eksyneet tästä tarkoituksesta, mutta Jumala vetää ja houkuttelee rakkauden evankeliuminsa kautta, kaikkia ihmisiä parannukseen, koska Hän haluaa, että kaikki ihmiset pelastuisivat.

Se, että Jumala haluaa, että kaikki ihmiset pelastuisivat antaa kaikille ihmisille ehdottoman ihmisarvon, sillä ei ole yhtään ihmistä jota Jumala ei rakastaisi ja jota Hän ei haluaisi pelastaa. Jumala on säätänyt, että synnin palkka on kuolema (Room.6:23) ja ilman verenvuodatusta ei ole syntien anteeksiantamusta (Hebr.9:22), sillä Jumala on oikeudenmukainen Tuomari (Ps.9:9), joka ei voi katsoa syntiä (laittomuutta) sormiensa läpi.

Suuressa rakkaudessaan ihmisiä kohtaan, Jumalan Poika Herra Jeesus otti kaikkien maailman ihmisten rikokset päällensä ja kärsi puolestamme syntiemme palkan kuoleman. Jeesus vuodatti verensä ja antoi Henkensä kaikkien maailman ihmisten edestä lunastusmaksuksi, että viimeisellä tuomiolla, kun Jumala tuomitsee vanhurskaasti jokaisen ihmisen hänen tekojensa mukaan, voisimme saada armon Jumalan tuomioistuimen edessä, kun Hän lukee Jeesuksen uhrin lunastusmaksuksi rikoksistamme Häntä kohtaan. Jumala tarjoaa tätä rauhantarjousta jokaiselle ihmiselle ilmaiseksi Jeesuksessa Kristuksessa, niin, että jokainen joka kuulee evankeliumin Herrasta Jeesuksesta ja uskoo sen, pelastuu Herran Jeesuksen sovitustyön kautta, Jumalan armosta.

Kristinusko antaa täten jokaisen ihmisen ihmisarvoksi Jumalan Pojan Herran Jeesuksen Veren ja Hengen arvon, koska Jeesus vuodatti Verensä kaikkien ihmisten puolesta ja antoi Henkensä edestämme ja tämän perusteella me saamme elää ikuisesti Jumalan rakkaudessa ja valtakunnassa, jos otamme tämän Jumalan armolahjan vastaan → evankeliumin kuulemisen kautta.

Kristinuskon mukaan jokaisen ihmisen ehdoton ihmisarvo perustuu siihen, että Jumala on luonut ihmisen kuvaksensa ja jokainen ihminen kuuluu tähän yhteen ihmissukuun ominaisuuksiin tai kykyihin katsomatta. Koska Jumala tarjoaa pelastusta jokaiselle ihmiselle ominaisuuteen tai kykyyn katsomatta Herrassa Jeesuksessa, niin se antaa jokaiselle ihmiselle ehdottoman ja täysin tasavertaisen ihmisarvon, jota ei anna ja määritä kukaan toinen ihminen, vaan universumin Luoja → Kaikkivaltias Jumala. 

Kristinuskon mukaan jokainen ihminen on, niin arvokas, että Jumalan iankaikkinen Poika antoi vapaasta tahdostaan ja rakkaudestaan jokaista ihmistä kohtaan Henkensä meidän jokaisen puolesta, että me saisimme Hänen kauttaan anteeksi ja iankaikkisen elämän siinä alkuperäisessä tarkoituksessa jumalankuvaksi luotuina olentoina, joksi tarkoituksenmukaisesti ihminen alkujaan luotiinkin. Vain kristinusko antaa ihmiselämälle todellisen objektiivisen ja absoluuttisen tarkoituksen ja arvon. Näin siksi, että kristinusko vastaa havaitun todellisuuden todellista totuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kyllähän vastaavanlaisen "ehdottoman ihmisarvon" voi antaa mikä tahansa muukin uskonto.

mikael torppa

Ei pysty. Sillä niin kuin blogissa tuli jo esille esimerkiksi maallinen humanismi, ei pysty rakenteensa puolesta antamaan ehdotonta ihmisarvoa. Myöskään islam ei pysty siihen, koska Koraanin mukaan ihmistä ei ole luotu Jumalan kuvaksi (42:11).

- "Sano: »Voi, te Kirjoitusten kansa, siitäkö te meitä arvostelette, että me uskomme Jumalaan sekä siihen, mikä meille ylhäältä lähetettiin ja mikä on ennen meitä ylhäältä lähetetty? Totisesti ovat useimmat teistä uppiniskaisia.» Sano: »Onko minun lueteltava teille eräitä, jotka Jumalan kostoa ovat vieläkin enemmän kokeneet? Näitä ovat ne, joilta Jumala on riistänyt suosionsa ja jättänyt vihansa heidän päälleen. Ne, joiden keskuuteen Hän on siittänyt apinoita ja sikoja ja jotka paholaista palvelevat, - nämä ovat vielä kurjempia ja etäämmälle eksyneitä oikealta tieltä.»" (Suura 5:59-60)

Islam myös kutsuu juutalaisia ja kristittyjä apinoiksi ja sioiksi ja täten se ei lähtökohtaisesti anna jokaiselle ihmiselle ehdotonta ihmisarvoa.

Kristinusko ilmoittaa, että Herra Jeesus kuoli jokaisen maailman ihmisen syntien edestä ja tätä kautta Jumala haluaa pelastaa jokaisen ihmisen. Täten kristinusko antaa lähtökohtaisesti jokaiselle ihmiselle yhtä tärkeän ja arvokkaan aseman.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei se, että islam ei anna "ehdotonta ihmisarvoa" todista, ettei mikään uskonto voisi sellaista antaa. Esimerkiksi buddhalaisuus ainakin saarnaa myötätuntoa ja ehdotonta elämän kunnioittamista ja myös bahai-uskonnossa on kaikkia koskeva samanarvoisuus keskeinen opinkappale. Löytyy varmasti paljon muitakin.

mikael torppa Vastaus kommenttiin #12

Buddhalaisuus ei tee todellista eroa ihmisten ja muiden eliöiden välille ja siten siitä ja muista luontoa jumalallistavista uskonnoista puuttuu käsitys ehdottomasta ja todellisesta ihmisarvosta, joka on erotettu muusta luomakunnasta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #18

Ei se vähennä "ehdotonta ihmisarvoa", että se sama arvo olisi annettu muillekin. Sama periaate kuin siinä, että "ehdoton ihmisarvo" kuuluu kaikille ihmisille. Ei se, että ihmisarvo myönnettiin esim. orjille tai eri uskontoon kuuluville vähentänyt niiden ihmisarvoa, joilla se jo aiemmin jo oli.

mikael torppa Vastaus kommenttiin #20

Tietysti se halventaa ehdotonta ihmisarvoa jos eläimet luetaan yhtä arvokkaiksi, koska sellaisen ajattelun valossa ihminen ei olisi eläimiä arvokkaampi, vaan saman arvoinen niiden kanssa.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

-"Kyllähän vastaavanlaisen "ehdottoman ihmisarvon" voi antaa mikä tahansa muukin uskonto."-

Islam ei tunnusta ehdotonta ihmisarvoa, eikä opillisesti voikaan tunnustaa. Islam antaa ehdottoman ihmisarvon vain muslimeille. Tämä selittää miksi islamissa vääräuskoisten ja ateistien tappaminen ei ole synti, vaan tie Paratiisiin.

Pekka Iiskonmaki

''Vain kristinusko antaa ehdottoman ihmisarvon''

Ei ainoastaan.

Minä taas pelkään ihmisiä, jotka eivät käytä alkoholia. Heissä on jokin muu ja pahempi vika.

Ei raamattua kirjoitettu toisten ihmisten lyömäaseeksi.

mikael torppa

Saat vapaasti pelätä ja arvostella ketä haluat, mutta sinun peloillasi ei ole mitään tekemistä ehdottomien ihmisarvojen kanssa. Raamattu kirjoitettiin ihmisille opetukseksi, neuvoksi, ohjeeksi ja laiksi miten ihmisten tulisi elää ja rakastaa Jumalaa ja lähimmäisiä.

Pekka Iiskonmaki

#4
Mikä on ''lahetyssaarnaja-asento'' Liittykö se Raamatun oppien opettamiseen?

mikael torppa Vastaus kommenttiin #6

Ei liity. Toivon, että pysyisit blogin aiheessa - "ihmisarvo".

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #8

Juuri siinä minä haluankin pysyä. Lähetyssaarnaajat opettavat ihmisarvoja.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #9

"Lähetyssaarnaajat opettavat ihmisarvoja."

Miten seksiasennot mielestäsi liittyvät erityisesti ihmisarvoon, josta tässä keskustellaan?

Käyttäjän NicoJormalainen kuva
Nico Jormalainen

Ja raamatun kirjoitti.. Kuka? Turhanpäiväinen kokoelma ties kenen kirjoittamia tekstejä vailla mitään lähdemateriaalia ja puolet ko. opuksen materiaaleista ovat ristiriidoissa keskenään.

Kristinusko on ehkäpä teennäisin uskonto koko maailmassa, edes kristittyjen oman ohjekirjan teksteissä ei ole päätä eikä häntää.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #58

#58
Raamattu on alunperin kirjoitettu n. 1500 -vuotta sitten ja sen jälkeen sitä on korjailtu monta kertaa tarpeiden mukaan.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #59

-"Raamattu on alunperin kirjoitettu n. 1500 -vuotta sitten ja sen jälkeen sitä on korjailtu monta kertaa tarpeiden mukaan."-

Onko sinulla paljonkin todisteita asiasta? Tai onko sinulla yhtään todistetta asiasta?

Uuden testamentin kirjat kirjoitettiin vuosina 50–150 jaa. koineekreikaksi.

Vanhan testamentin kirjat on kirjoitettu noin vuosina 1400 – 400 eaa. eli noin 2400-3400 vuotta sitten.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #63

Uusi testamentti on kristittyjen uskontunnustus ja selitteellinen teos, joka kirjoitettiin vuosina 450 - 600.

Sitten sitå on korjailtu ja osia poistettu.

Katekismus on vielä nuorempaa tuotantoa ja on kirjoitettu vasta 1500 -luvulla.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #58

#58
Raamattu on alunperin kirjoitettu n. 1500 -vuotta sitten ja sen jälkeen sitä on korjailtu monta kertaa tarpeiden mukaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onkos hedelmöittynyt munasolu mielestäsi jo ihminen? Jos ei, missä vaiheessa se muuttuu ihmiseksi?

mikael torppa

Sikiöön ei hedelmöittymisen jälkeen lisätä yhtään mitään muuta kuin ruokaa, happea ja vettä. Täydellinen ihmisen kasvua aikuiseksi ohjaava perinnöllinen ohjelma (DNA) on olemassa hedelmöityshetkestä lähtien. Ei ole olemassa mitään muuta loogista hetkeä ihmiselämän alulle biologisin syin.

Sikiö on myös Jumalan sanan mukaan ihminen, sekä sikiö on biologialtaan ihminen. Vain evoluutioaate ei näe sikiötä ihmisenä tietyssä vaiheessa, ja tämän aatteen valossa abortteja oikeutetaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Et vastannut Roposen kysymykseen. Käsittääkseni hän ei puhunut tai kysynyt mitään sikiöstä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jos sikiö on ihminen, niin miksi keskenmenon jälkeen ei vietetä hautajaisia?

mikael torppa Vastaus kommenttiin #13

Koska evoluutioaate (materialistinen naturalismi) on lumonnut (lue sokaissut) useat ihmiset tunnistamasta ihmiselämää, hyötyajattelun nimissä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #15

Ei kelpaa selitykseksi, sillä ei keskenmenon jälkeen vietetty hautajaisia ennen evoluutioteorian keksimistäkään.

mikael torppa Vastaus kommenttiin #19

Evoluutioaate on melkein yhtä vanha kuin ihmiskunta. Jo Anaximander Miletolainen (610-547 e.Kr.) uskoi, että kaloista tuli maalla eläviä eläimiä ja näistä ihmisiä. Joten melkein koko ihmiskunnan ajan on ollut ihmisiä, jotka ovat katsoneet todellisuutta evoluutioaatteen näkökulmasta.

Lisäksi on viitteitä siitä, että jopa neandertalinihmiset olisivat haudanneet sikiöitä. Tämä sopii tietysti siihen, että Raamatun kuvaama varhaishistoria on totta ja neandertalinihmiset olivat vain yksi Nooan pojista haarautunut ryhmä Baabelista jakautumisen jälkeen. Heillä oli perimätietona tietysti se, että Jumala on luonut ihmisen kuvaksensa ja siksi se mikä ihmisessä sikiää, on ihminen, jolla on ehdoton ihmisarvo.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #19

Hautajaiset ovat ihmisten keksimä rituaali. Jos päätetään pitää hautajaisia keskenmenon uhreille niin sitten pidetään. Sillä asialla ei ole kristinuskon ja Jumalan kanssa mitään tekemistä.

Matt. 8:21. Eräs toinen, hänen opetuslapsensa, sanoi hänelle: "Herra, salli minun ensin käydä hautaamassa isäni." 22. Jeesus vastasi: "Seuraa sinä minua, ja anna kuolleiden haudata kuolleensa."

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kristinusko ei anna ihmisarvoa ja vielä vähemmän sen tekee kristinusko ainoastaan. Erityisesti jälkimmäinen väite on yhtä hölmö kuin joidenkin hihhuleiden väite siitä, että maapallo on 6000 vuotta vanha.

Ihmisarvo on universaali, uskonnoista riippumaton käsite, joka on enemmän lakien määrittämä kuin moraalin. Lain määritelmiä ihmisarvosta ei aina noudateta mutta uskontojen varjolla ihmisiä suorastaan tapetaan tai jopa joukkomurhataan tänäkin päivänä.

Kristinusko ei ole koskaan pystynyt antamaan tai takaamaan ihmisarvoa, joka todella olisi ihmisoikeuksien takana. Ihmisoikeudet löytyvät laista jos jotain ne kiinnostavat. Vielä tänä päivänä kristinuskon nimissä poljetaan naisia, lapsia, homoja ja transsukupuolisia jne. Hirvittävämpi tilanne on islamin uskon sisällä, joten uskonnot eivät todellakaan tarjoa meille ehdotonta ihmisarvoa. Jos ihmisoikeuksia ei kunnioiteta tai haluta soveltaa uskontopiireissä, on vähän naurettavaa väittää, että vain joku tietty uskonto antaa meille ihmisarvon.

mikael torppa

Niin kuin blogissa jo esitin, niin kristinusko nimenomaan on ainoa uskomusjärjestelmä, joka antaa lähtökohtaisesti ehdottoman ihmisarvon jokaiselle ihmiselle, eikä tätä ominaisuutta löydy mistään muusta järjestelmästä. Vain kristinuskon mukaan Jumala on luonut ihmisen omaksi kuvaksensa ja näin ihmisen arvo suhteessa esimerkiksi kaikkiin eläimiin on korkeampi.

Se, että Jumalan Poika antoi Henkensä jokaisen maailman ihmisen syntien edestä, jota kautta Jumala kutsuu kaikkia ihmisiä pelastukseen, ilmaisee myös sen, että jokainen ihminen on lähtökohtaisesti yhtä arvokas katsomatta mihinkään hänen ominaisuuteensa. Vain kristinusko antaa perusteet ihmisarvolle joka on ehdoton ja erotettu eläimistä, sekä koskee lähtökohtaisesti jokaista ihmistä ominaisuuksista riippumatta.

Se ettei kaikissa uskontopiireissä noudateta Jumalan sanan oppeja, niin kuin sana opettaa, ei muuta sitä tosiasiaa miksikään, että vain kristinusko → Raamatun opetuksen kautta antaa jokaiselle ihmiselle ehdottoman ihmisarvon!

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos Jumala on luonut joukkomurhaajan omaksi kuvakseen, mitä se kertoo Jumalasta?

mikael torppa Vastaus kommenttiin #21

Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, ei ihmisen pahoja tekoja. Ihminen on itse vapaasta tahdostaan valinnut kapinan Jumalan hyvää tahtoa vastaan. Ihmisten pahuuden tähden Jumalan Poika antoi Henkensä, jotta ihmiset, jotka ovat rikkoneet Luojaa vastaan voisivat saada anteeksiantamuksen Hänen lunastusmaksunsa kautta, kunhan vain katuvat rikoksiaan ja tekevät niistä parannuksen. Jumala haluaa, että kaikki ihmiset tulisivat parannukseen, myös joukkomurhaajat, koska Jumala rakastaa lähtökohtaisesti jokaista ihmistä → myös joukkomurhaajaa.

Huomioitavaa on myös se ettei kukaan ihminen joukkomurhaa, jos rakastaa Jumalaa totuuden mukaan, koska rakkaus Jumalaan on se, että pidämme Hänen käskynsä ja Hän käskee meitä rakastamaan lähimmäisiä, ei tappamaan! Joukkomurhat eivät ole kristinuskon hedelmää vaan evoluutioaatteen. Esimerkiksi Jokelan koulusurmaaja Pekka-Eric Auvinen oli vankka evoluutioaatteen kannattaja ja uskoi toimivansa osana "luonnonvalintaa", kun hän joukkosurmasi lähimmäisiä. Hän myös avoimesti halveksi ja inhosi kristinuskon sanomaa - http://www.youtube.com/watch?v=ZUBGtCcr8pE

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #24

Jumala on kaikkivaltias ja kaikkivoipa.

Mitään ei voi tapahtua ilman Hänen sallimustaan ja tahtoaan.

Jumala on luonut jokaisen joukkomurhaajan ja sallii joukkomurhien tapahtuvan.

mikael torppa Vastaus kommenttiin #26

Raamatun mukaan Jumala sallii pahuuden riehua maan päällä määräajan, mutta tämä pahuus ei ole Jumalan tahto vaan päinvastoin Jumala vihaa sitä, ja tulee sen tuomitsemaan kun Herran päivä koittaa. Jumala ei siis tahdo pahaa ihmisille, mutta sallii saatanan olla maan päällä määräajan ja tällöin ne jotka eivät sydämestään tahdo rakastaa ja kuulla Luojansa tahtoa kuulevat saatanaa ja elävät hänen tahtonsa mukaan.

Voit vaikka tuomiopäivään asti hämätä itseäsi sillä, että yrität tehdä Jumalasta pahaa sitä kautta, että Hän sallii tietyn määräajan pahuuden olla maailmassa, mutta se ei tee Jumalasta pahaa. Sen sijaan Jumala on ainut, joka sen pahuuden tulee oikeudenmukaisesti tuomitsemaan.

Kukaan pahuuden tekijä ei pääse livistämään karkuun Jumalan oikeudenmukaiselta tuomiolta. Kannattaa myös muistaa se, että vaikka Jumala on Rakkaus ja rakastaa lähtökohtaisesti jokaista ihmistä, niin Hän on myös kiivas Jumala joka vihaa yli kaiken pahuutta! Tämän vuoksi Jumalan rauhantarjous Jeesuksessa Kristuksessa on maailman tärkein asia!

"Sillä me tunnemme hänet, joka on sanonut: "Minun on kosto, minä olen maksava"; ja vielä: "Herra on tuomitseva kansansa." Hirmuista on langeta elävän Jumalan käsiin". (Hebr.10:30-31)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #28

Toisin sanoen Jumala ei kunnioita ihmistä, omaa kuvaansa, eikä liioin ehdotonta ihmisarvoa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #24

Nyt alkaa Torppa mennä pieleen. Kerropa missä vaiheessa Jumala antaa ihmiselle vastuun omista teoistaan? Alkioasteella? Sikiölle? Vai myöhemmin?

Kun Jumala luo ihmisen omaksi kuvakseen mutta ei siis vastaa luomansa kuvan teoista, kuka niistä sitten vastaa? En niele hevillä sitä, että lapsi vastaa kaikista teoistaan, koska tiedämme yleisesti ja tutkitusti, että hän ei tähän kykene. Luonnevikainen psykopaatti, joka tappaa ihmisiä ilmeenkään värähtämättä ja ilman katumusta, voi olla niin sairas, ettei hän kykene tekemään eroa kahvinkeiton ja tappamisen välillä. Miten henkilö vastaa teoistaan ja katuu tekoja Jumalan edessä? Entäpä joukkomurhaaja, joka on syntymästä asti ollut paha? Näitäkin henkilöitä valitettavasti on. Luit oikein, on olemassa pahoja lapsia.

Jos Jumala siis loi edellä mainitut ihmiset kuvakseen, hän loi ihmisille myös muut tilpehöörit, kuten aivot ja synapsit. Voidaan siis todeta, että Jumalalla on tuotevastuu viallisista tuotteista. Jumala vastaa pahasti syyntakeettoman henkilön teoista, koska henkilö ei ole missään vaiheessa voinut niistä itse vastata.

Jos Jumala todella voi tehdä syyntakeettomia tappajia, se kertoo jotain Jumalan luonteesta. En edes viitsi ottaa käsittelyyn uskovaisten ylpeänä kertomaa juttua siitä, että Jumala itse suoritti valtavan joukkomurhan Nooan aikoihin. Jumalahan tahallaan murhasi joukoittain miehiä, naisia, pieniä lapsia ja eläimiä.

mikael torppa Vastaus kommenttiin #34

majuri kun Jumala loi alussa ihmisen (Aadamin ja Eevan), niin ei ollut mitään vikoja sillä kaikki oli hyvää (myös ihmisen perimä oli virheetön). Vasta ihmisen tietoisen kapinan Luojaansa kohtaan, eli syntiinlankeemuksen jälkeen kuolema tuli maailmaan ja ihmisen perimä alkoi rappeutumaan. Kaikki perimän virheet ovat sitä kautta alkujaan ihmisen synnin seurausta. Jumala ei siis luonut ihmistä virheelliseksi (syyntakeettomaksi tappajaksi), mutta kirosi ihmisen ruumiin syntiinlankeemuksen seurauksena. Synnillä (laittomuudella) on seurauksia ihmissuvulle ja kannamme jokainen ruumiissamme siitä merkkejä esivanhempiemme kapinan johdosta.

Jumala on antanut maailman pahan haltuun määräajaksi syntiinlankeemuksen seurauksena ja pahassa maailmassa tapahtuu pahoja asioita, mutta nämä pahuudet eivät ole Jumalan tekoja ja tahtoa ja Hän tulee niistä myös jokaisen oikeudenmukaisesti tuomitsemaan ja saattamaan vastuuseen!

Jumala tulee tuomitsemaan jokaisen ihmisen hänen tekojensa mukaan ja ihmisestä tulee lainalainen, kun hän ymmärtää hyvän ja pahan. Jumala kyllä tietää sen milloin jokainen ihminen sen ymmärtää. Jumala ei tietysti tuomitse pieniä vauvoja sillä eivät he ymmärrä vielä hyvästä ja pahasta ja siksi, Raamatun mukaan vauvat menevätkin kuollessaan suoraan paratiisiin. Se ei kuitenkaan tee luvalliseksi tappaa lapsia. Jos joku alkaa surmaamaan lapsia sen perusteella, että he eivät ymmärrä hyvästä ja pahasta ja menevät sen vuoksi paratiisiin, niin tämä surmaaja tekee suuren synnin, joka johtaa hänet helvettiin, ellei hän oikeasti kadu sydämestään tekojaan uskosta Herraan Jeesukseen.

Jumala ei myöskään tuomitse sellaisia ihmisiä jotka jonkun vamman vuoksi eivät kykene ymmärtämään hyvästä ja pahasta. Huojentavaa pasi on se, ettei minun ja sinun tarvitse huolehtia siitä kuka ymmärtää hyvän ja pahan, niin että Jumala tulee tuomitsemaan heidät lakinsa perusteella, sillä kaikkitietävä Jumala pitää siitä kyllä huolen.

"Sillä kun pakanat, joilla ei lakia ole, luonnostansa tekevät, mitä laki vaatii, niin he, vaikka heillä ei lakia ole, ovat itse itsellensä laki ja osoittavat, että lain teot ovat kirjoitetut heidän sydämiinsä, kun heidän omatuntonsa myötä-todistaa ja heidän ajatuksensa keskenään syyttävät tai myös puolustavat heitä - sinä päivänä, jona Jumala on tuomitseva ihmisten salaisuudet Kristuksen Jeesuksen kautta, minun evankeliumini mukaan." (Room.2:14-16)

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"kristinusko nimenomaan on ainoa uskomusjärjestelmä, joka antaa lähtökohtaisesti ehdottoman ihmisarvon jokaiselle ihmiselle"
...........................

Palestiinalaisille kristinusko ei anna minkäänlaista ihmisarvoa. Tämä teidän jumalanne, juutalainen kun on, vihaa niitä kuin ruttoa. Se diggaa vain oman rotunsa yksilöitä. Tätä kutsutaan myös rasismiksi.

mikael torppa Vastaus kommenttiin #29

"Sillä niin on Jumala MAAILMAA (sisältää myös palestiinalaiset) rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä." (Joh.3:16)

"se Jumalan vanhurskaus, joka uskon kautta Jeesukseen Kristukseen tulee kaikkiin ja kaikille (myös palestiinalaisille), jotka uskovat; sillä ei ole yhtään erotusta. Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla ja saavat lahjaksi vanhurskauden hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa." (Room.3:22-24)

"Sanoohan Raamattu: "Ei yksikään, joka häneen uskoo, joudu häpeään." Tässä ei ole erotusta juutalaisen eikä kreikkalaisen välillä; sillä yksi ja sama on kaikkien (myös palestiinalaisten) Herra, rikas antaja kaikille, jotka häntä avuksi huutavat." (Room.10:11-12)

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #32

#32
Sinusta todella viisaan vaikutelman, kun vastaat Raamatun sitaateilla.

mikael torppa Vastaus kommenttiin #41

"Turvaa Herraan kaikesta sydämestäsi äläkä nojaudu omaan ymmärrykseesi." (San.3:5)

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #32

""Sanoohan Raamattu: "Ei yksikään, joka häneen uskoo, joudu häpeään." Tässä ei ole erotusta juutalaisen eikä kreikkalaisen välillä; sillä yksi ja sama on kaikkien (myös palestiinalaisten) Herra
..........................

Valitettavasti yllä mainittu ei Palestiinalaisten elämässä pidä paikkaansa. Palestiinalaisilta on riistetty maat, ihmisoikeudet, äänioikeus, itsemääräämisoikeus, liikkumisvapaus ja he joutuvat elämään juutalaisten pyssynpiippujen määräämällä tavalla. Ylipäätään heitä kohdellaan kuin eläimiä.

Ja kaikki yllämainittu tehdään raamatun nimissä Jeesuksen nimeen.

mikael torppa Vastaus kommenttiin #46

Lainaamani Raamatun jae pitää paikkansa myös palestiinalaisten elämässä. Siitä todisteena esimerkiksi Mosab Hassan Yousef "Hamasin poika", joka huusi Herran Jeesuksen puoleen ja koki Jumalan armolahjan.

Hamasin poika Mosab Hassan Yousef kertoo totuuden palestiinasta ja islamista - http://www.youtube.com/watch?v=M5xmNZ7wc_g

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Ihmisarvo on universaali, uskonnoista riippumaton käsite, joka on enemmän lakien määrittämä kuin moraalin. Lain määritelmiä ihmisarvosta ei aina noudateta mutta uskontojen varjolla ihmisiä suorastaan tapetaan tai jopa joukkomurhataan tänäkin päivänä."

---

Outoa vastakkainasettelua laki-moraali-uskonto.

Minua kyllä hirvittää laki ihmisarvon ensisijaisena perustana ja määrittäjänä. Laki perustuu yleiseen moraalikäsitykseen, mutta myös ohjaa moraalia.

Se mitä uskontojen varjolla tehdään, ei taas käsittele kysymystä ihmisarvon perustasta ollenkaan.

Kristinusko ei anna minkäänlaista oikeutusta toisen ihmisen tappamiseen tai vahingoittamiseen. Lue uusi testamentti, evankeliumit, se mitä Jeesus opetti. Kristinusko on Jeesus.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

-"Kristinusko ei anna ihmisarvoa ja vielä vähemmän sen tekee kristinusko ainoastaan."-

Millä perusteella kristinusko so. Jeesus Kristus ei mielestäsi anna ihmisille ihmisarvoa?

-"Ihmisarvo on universaali, uskonnoista riippumaton käsite, joka on enemmän lakien määrittämä kuin moraalin. "-

Kuinka laki voisi antaa kenellekään ihmisarvon? Lakihan vain määrittelee ihmisarvon (oikeastaan yrittää määritellä). Lisäksi lait ovat eri puolilla maailmaa erilaiset. Esimerkiksi islam antaa ihmisarvon vain muslimeille. Lisäksi se lupaa ei-muslimeja tappaville muslimeille paratiisipaikan.

-"Ihmisoikeudet löytyvät laista jos jotain ne kiinnostavat."-

Ihmisoikeudet ovat täysin eri asia kuin ihmisarvo.

-" Vielä tänä päivänä kristinuskon nimissä poljetaan naisia, lapsia, homoja ja transsukupuolisia jne. "-

Käskikö Kristus polkemaan naisia, lapsia, homoja ja transsukupuolisia? Vastaus on Ei.

-"Hirvittävämpi tilanne on islamin uskon sisällä"-

Käskikö Muhammed polkemaan naisia, lapsia, homoja ja transsukupuolisia? Vastaus on Kyllä.

-"joten uskonnot eivät todellakaan tarjoa meille ehdotonta ihmisarvoa."-

On järjetöntä laittaa esimerkiksi kristinusko ja islam opillisesti samaan nippuun.

Maailmassa tapahtuu niin paljon pahaa juuri siksi, että ihmiset eivät seuraa Kristuksen opetuksia. Sitäkin hanakammin ihmiset seuraavat Muhammedin opetuksia(ryöstelyä, raiskaamista, valehtelua, murhaamista) jopa silloin kun eivät edes ole muslimeja.

Jos ihmisoikeuksia ei kunnioiteta tai haluta soveltaa uskontopiireissä, on vähän naurettavaa väittää, että vain joku tietty uskonto antaa meille ihmisarvon.

mikael torppa

Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka kirjoittaa kirjassaan - JÄLKIKRISTILLISEN MAAILMAN KAUHUT - http://lutherdivari.fi/kotisivu/2015/10/jalkikrist... - sivulla 91 näin:

- "Maallistunut kulttuuri julistaa edelleen myötätuntoa ja rakkautta. Se kuitenkin antaa näille käsitteille uuden merkityksen, koska se tarkastelee moraalisia kysymyksiä hyötyajattelun (utilitarismin) näkökulmasta. Hyötyajattelun pohjalta tulee mahdolliseksi perustella sitä, että vammaiset lapset tapetaan äitinsä kohtuun tai jätetään hoitoa vaille heidän synnyttyään, masentuneita ihmisiä autetaan kuolemaan, abortoituja ja vielä elossa olevia sikiöitä käytetään lääketieteellisissä kokeissa, lisääntymisteknologian avulla tuotetaan geneettisiä orpoja ja uuden rakkauden nimissä hajotetaan perheitä.

Anteeksiantamuksen (kristinuskon) kulttuurin ja sen varaan rakentuvan omantunnon herkkyyden mahdollisuuksien heikentyessä kulttuuria alkaa hallita itsekäs oman edun tavoittelu ja myötätuntoinen vähäosaisten auttaminen jää sivuosaan. Tämä ei tietenkään tapahdu suoraviivaisesti, koska ihminen voi myös pyrkiä sovittamaan rikkomuksiaan tekemällä hyviä tekoja. Mutta maailmanhistoriassa on vallitsevana kehityskulku, jossa valta, rikkaus ja etuoikeudet keskittyvät yhä harvalukuisemmalle joukolle ihmisiä. Voimme odottaa tämän kehityskulun vahvistuvan maallistumisen seurauksena." (Tapio Puolimatka)

Puolimatka kuvaa erinomaisesti sitä, kuinka kristinuskosta luopuva kulttuuri, joka maallistuu - ajautuu tuhoamaan evoluutioaatteen mukaisen hyötyajattelun valossa niitä vähäosaisia, jotka eivät tämän hyötyajattelun mukaan ole hyödyksi ihmiskunnalle. Täten kristinuskosta maallistuva kulttuuri ei kykene enää näkemään kaikkien ihmisten → ihmisarvoa ehdottomana!

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Torppa sanoo : "Onko se ihme, jos monilta ihmisiltä katoaa elämänilo, kun heille on opetettu koulutusjärjestelmämme kautta, että he ovat vain yksi eläimistä". Hah hah...

Eläimillä kyllä vasta riittääkin sitä elämäniloa, eikä ne palvo mitään mielikuvituskavereita, vaan elävät tässä päivässä. Yksi monista video eläinten ilosta, taitaa homo sapiensia hieman jo hävettää > https://www.youtube.com/watch?v=EgAn8CP6d_g

Risto Laine

Rajala!

Jenkeissä eräs kristitty haastatteli erään yliopiston oppilaita ja esitettiin kysymys:

Jos näet Naapurisi ja Lemmikkisi olevan hukkumisillaan, kumman pelastat?.

Vastaukset olivat: En halua olla ihmisvihaaja, mutta kallistuisin pelastamaan Lemmikin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jos kristinusko on ainoa uskonto, joka määrittelee ehdottoman ihmisarvon, on perin luontevaa, että kristinusko myös väittää ainoana uskontona sen ihmiselle antavan.

Eihän omenapuussakaan kasva päärynöitä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

" Jos jumala on olemassa, on hän hullu sadisti".

Kersantti Steiner Rautaristissä taistelun tiimellyksessä.

mikael torppa

Totesi mies, joka eli Jumalan tahtoa vastaan ja kävi surmaamaan lähimmäisiään. Kersantti Steiner tulee myös seisomaan Jumalan tuomioistuimen edessä, mukanaan tästä ajasta vain syntinsä.

"Aikamme suurin tyhmyys on, ettei Jumalan vihaa enää pelätä. On aikamoinen paatuneisuuden osoitus, kun ihmiset eivät enää ota todesta Jumalaa ja Hänen vihaansa syntiä kohtaan." (pastori Wilhelm Busch)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onko aseellinen maanpuolustus jumalasi tahdon vastaista myös?

mikael torppa Vastaus kommenttiin #36

Totta kai on, koska Jumalan laki kieltää surmaamasta lähimmäistä. Vanhan liiton aikaan Jumala oli säätänyt, niin että seurakunnan (vanhan liiton Israelin kansan) tuli toteuttaa kuolemanrangaistus tietyistä synneistä.

Nyt uuden liiton aikakautena, kun Herra Jeesus on maksanut Omalla Hengellään jo kaikkien ihmisten kuolemanrangaistukset, niin Jumala ei vaadi enää seurakuntaansa suorittamaan kuolemanrangaistuksia mistään. Uudessa liitossa Jumala ei vaadi kuolemanrangaistuksia, koska Jeesus on jo kuollut syntiemme edestä. Koska vanhan liiton kuolemanrangaistukset tietyistä synneistä on kumottu uudessa liitossa Herran Jeesuksen uhrin tähden, niin siksi uuden liiton aikakautena kaikki ihmiseen kohdistuva tappaminen on ehdottomasti kiellettyä.

Koska Herra Jeesus on ostanut jokaisen ihmisen hengen uhrikuolemansa kautta, niin kenelläkään ihmisellä ei ole lupaa surmata lähimmäistään, jonka edestä Jumalan Poika on kuollut. Herra Jeesus tulee sitten itse tuomitsemaan Herran päivänä jokaisen ihmisen hänen tekojensa mukaan.

Aiheesta enemmän täällä -> Olkaa esivallalle alamaiset - http://www.kotipetripaavola.com/esivalta.html

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #38

Joutuvatko kaikki tappamaan valmiit varusmiehet helvettiin?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #38

"Jeesus on ostanut jokaisen ihmisen hengen uhrikuolemansa kautta, niin kenelläkään ihmisellä ei ole lupaa surmata lähimmäistään"
.......................

Kyllä juutalaisilla on täysi oikeus surmata palestiinalaisia jeesuksen nimissä jotta he saavat ryöstettyä palestiinalaisilta heidän asuttamansa maat itselleen. Jeesus kun nyt sattui lupaamaan kyseisen maan omalle poppoolleen ja se lunastetaan palestiinalaisten verta säästämättä.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #54

Enpä olisi ikinä arvannut, että Juha Makkonen on noin pihalla aiheesta josta kirjoittaa. Tuo on jo yhdenlainen saavutus.

a) Juutalaiset eivät usko Jeesuksen olleen Kristus ja Jumalan poika.
b) Juutalaiset eivät näin ollen tee yhtään mitään Jeesuksen nimissä.
c) Jeesus ei luvannut palaakaan maata juutalaisille.

Mitä sitten tulee palestiinalaisten asuttamiin maihin, niin "palestiinalaiset" ovat samoja arabeja kuin muutkin Lähi-idän arabit. Palestiinassa asuvat juutalaiset ym. ovat luonnollisesti palestiinalaisia siinä kuin arabitkin. Palestiina on maa-alue, ei valtio.

(Lainaus)
Televisioidussa tilaisuudessa v. 2012 Hamasin ministeri (Al-Hekma TV huhtikuu 2012; Minister of the Interior and of National Security Fathi Hammad) myönsi, että useimpien Palestiinassa asuvien arabien juuret ovat muualla Lähi-idässä, ja että palestiinalaisleima on vain ohut pintasilaus:

"Ne, jotka ajavat Palestiinan valtion perustamista, yrittävät kuvailla Palestiinan arabit joksikin muuksi kuin ympärillä asuvat arabit, ja väittävät että Palestiinan arabit siksi tarvitsevat oman valtion."

"Niin ei asia ole", sanoi Hammad. "Jokainen palestiinalainen Gazassa ja koko Palestiinassa voi todistaa arabialaiset juurensa". (Lainaus päättyy)

Vuonna 1967 syntyneellä ”Palestiinan kansalla” ei siis voi olla kansallista omistusoikeutta alueeseen, jonka juutalainen kansa omistaa vanhemmalla oikeudella.

b) "Palestiinan arabikansa" ilmestyi maailmanhistoriaan vasta vuonna 1967. Esimerkiksi YK:n päätöslauselmat nro 181 (v.1947) ja nro 242 (v.1967) eivät tunne mitään Palestiinan kansaa.

c) Ensimmäiset tunnetut maininnat Palestiinassa asuvasta Israelin kansasta ovat löytyneet arkeologisissa kaivauksissa kivitauluista jotka tunnetaan nimellä Merneptah Stele ja Mesha Stele. Nämä stelet ovat 3200 ja 2900 vuotta vanhoja.

Mitään Palestiinan kansaa ei arkeologia ole löytänyt.

Palestiinan nykyiset ongelmat juontuvat vuoteen 635, jolloin islam tunkeutui arabivalloittajien mukana Palestiinaan juutalaisten maahan, ja suuri osa juutalaisista joutui maanpakoon. Nyt juutalaiset ovat palanneet Palestiinaan jääneen kansanosansa yhteyteen.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Uskikset ovat jumalan,sa ääni, (eikä muita juumalia olekaan), jota sitten pitäisi pelätä, koska uskikset ovat omanneet jonkinlaisen totuuden, tutkimatta sitä, kuten luonnonhirśtoriaa, ja kaikki mitä siihen sisältyy. Uskiksia kiinnostaa vain mitä ihmisapinayhteisö puuhaa, muut elukat ovat heille pelkkää massaa. Ymmärrän sen asenteen, lajin säilymisen kannalta, haluatte olla moraalisia että homma toimii. Mutta, kun ei vaan toimi...

Olen nähnyt uskisten kaksinaismoraalin läheltä, ja voin sanoa että sellaista jumalan ääntä en halua missään nimessä kuulla, p e l o t t a v a a. Eräskin arvostettu pyhä fundis hiljan mullen lausui, että homot pitäisi tappaa. Mitä kummaa, tappoko on se juttu, jos oma pyhyys saastuu, jep jep, pois paha silmistä että kelpaan (jumalan) äänelleni!

Elämä, ylipäätään elämä haluaa vain selviytyä elossa, millään muulla ei ole merkitystä, ja siinnä taistelussa sattuu ja tapahtuu. Mutta kyllä, sitä parasta totuutta ja hyvää moraalia kuljettavat ne viimeisetkin, jotka viellä ovat ehkä elossa esim. vuonna 2116. Ja sitä ennen olisi ollut paljon syytä häippästä täältä pieneltä siniseltä marmorikuulalta, galaksin reunat rajana. Andromeda on hiljaa, ja jo l i i a n k a u k a n a ;O

Kiire siinnä tulee, 1000 vuotta, tapellessa uskomusten oikeutuksista. Ihmiskunnalla on hyvin oletettavasti alle tuhat vuotta aikaa ennen totaalista massasukupuuttoa > https://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/208556...

Ps. Melko irrelevantti ajatus tästä kaikesta > Jeesus ei tule meitä pilvistään koskaan auttamaan. Hävettäisihän kaveria niin paljon jos tänne tulisi, että mitä aiheutti, että ei kyllä kehtaa näyttäytyä. Meni seuraavaksi sitten sinne Andromedaan, vaihteeksi kuolemaan, sinisten yksisarvisten puolesta, jotka pahus söivät omenapuusta, joka ei o omenoita nähnytkään, so. soo soo paha synti!. ELI, Tietää, Tietää että se omena ei ole se juttu, vaan se on, että ähäkutti, sainpas sut kiikkiin sinä senkin pahainen, luotu pelihahmo, jäät aina satimeen ;D

Eläimet elävät edelleen ns. "paratiisissa", ellei ole tapettu sukupuuttoon. Ihminen se vaan selittää, koska kuvittelee olevansa keksimiensä jumaliensa ääni. Siinnäpä se kaikista suurin harha. Back to heaven, galaksin reuna rajana, ja se on P A L J O N. Kun tulette huolehtimaan että pystytte elämään, olette taivaassa, missä olitte alunperinkin, eläimet ;D

mikael torppa Vastaus kommenttiin #37

Rajala: ***Elämä, ylipäätään elämä haluaa vain selviytyä elossa, millään muulla ei ole merkitystä, ja siinnä taistelussa sattuu ja tapahtuu.***

Annoit mainion esimerkin siitä miten maailmankatsomuksesi ei pysty rakenteensa puolesta takaamaan ehdotonta ihmisarvoa. Maailmankatsomuksesi näkee elämän vain jatkumona, jonka yhtenä osana ihminen sattuu sattumalta olemaan.

Kun te materialistit puhutte joskus ihmisarvosta, joudutte lainaamaan silloin koko käsitteen kristinuskosta, koska teidän oma maailmankatsomuksenne ei anna mitään rakenteellista perustaa ja pohjaa koko käsitteelle ihmisarvo.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala Vastaus kommenttiin #39

Kaikki ihmisarvo mitä on, se on ainoastaan tässä ja nyt, historiasta selvinneenä jonkinlaisena monenmoisena ajatuksena, joka on myös kirjoittunut kantajiensa geeneihin, jota sitä kaikkea tarvisemme selviytyäksemme edes huomisesta.

Mikään sanomasi jonkun "meidän" maailmankatsomus" ei ole tässä takana. Kristinuskostakin varmaan on lainattu kulttuuriilmiönä jotain, ei siinnä sen kummempaa. Ihmisarvosta on ylipäätään vaikea puhua globaalisti, koska valtioiden sisällä siittä on nollasta sataan niin paljon eri määritelmiä.

Ihmisarvoa on varmasti se, että säilymme lajina. Täysin eri kysymys on, voiko näin häiriintyneellä lajilla olla edes kuvitteellista oikeutusta olla hengissä huomista pidempään. Itse näen asian niin, että evoluutio "haluaisi" käyttää sellaista (tälläistä mm.) lajia hyödyksi, joka saattaisi viedä maapallon elämänsiemeniä muallekin avaruuden kappaleille, E L Ä M Ä Ä N.

Mikään muu ei ole tärkeää, kuin elämä. Ilman sitä on vaikea esim. keskustella. Jos elämä pystyy keskustelemaan, niin voihan sitä aikansa kuluksi pohtia elämän tarkoituksia. Mutta se on aivan turhaa. Elämän takoitus on ainoastaan, E L Ä M Ä itsessään ;D

mikael torppa Vastaus kommenttiin #40

Juuri noin, materialistin mukaan ehdotonta ihmisarvoa ei ole, on vain elämä -> miksi se nyt on vain sattunut sattumalta kehittymään ja kelpoisimmat jatkakoon elämää. Tällainen ajattelu on nimenomaan johtanut heikkojen ja epäkelpojen tuhoamiseen, jotta heidän "huono" perimänsä ei saastuta tätä elämää, jota vain kelpoisimmat ovat arvollisia jatkamaan.

Materialistinen maailmankatsomus on mitä vaarallisin ideologia, sillä se halveksii jokaisen ihmisen ehdotonta ihmisarvoa, silloin kun sitä tulkitaan tiukasti vain ja ainoastaan materialistisesta näkökulmasta, niin ettei kristinuskolta lainattuja käsityksiä sekoiteta maailmankuvan sekaan.

Jos haluamme nähdä materialistisen maailmankuvan yhteiskunnalliset hedelmät puhtaassa muodossaan, meidän on katsottava niiden ihmisten historialliseen panokseen, jotka ovat tietoisesti ja ratkaisevasti erottautuneet kristillisestä perinteestä ja perustaneet poliittisen toimintansa pelkästään oman maailmankuvansa rakenteisiin ja näkökulmiin.

Saadaksemme kuvan materialistisen maailmankatsomuksen vaikutuksesta kokonaisiin yhteiskuntiin, puhtaimmassa muodossaan on tarkasteltava 1900-luvun totalitaristisia liikkeitä, joissa materialistit onnistuivat yhteiskunnallisella vallankumouksella keskittämään vallan käsiinsä. Tällaisia esimerkkejä ovat mm, vuoden 1930 Stalinistinen terrori, Maon Kiinan yhteiskuntakokeilut ja Pol Potin toteuttamat massamurhat. Näitä miehiä yhdisti ateismi ja materialistinen maailmankuva, joka ohjasi heidän elämäänsä. Nämä aiheuttivat tuhat kertaa useampia kuolemia ja kärsimystä kuin kaikki Euroopan historian uskonnolliset sodat yhteensä.

Se ettei tällä hetkellä maallistuvissa länsimaissa nähdä tällaista terroria johtuu vain siitä, että kristinuskon perintö vaikuttaa vielä maallistuneissa kulttuureissa, niin vahvasti ettei maallistuneen materialistisen maailmankatsomuksen vaikutus ole päässyt täyteen voimaansa täällä. Suunta on kuitenkin todella huolestuttava.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala Vastaus kommenttiin #42

Laitat sanoja suuhuni, ja kuvittelet loput omasta pikku laatikostasi käsin. Elämä haluaa ainoastaan elää, joka on sen korkeimman prioriteetin homma. Nykymeno ihmisen vuoksi maapallolla ei näillä eväillä vetele pitkään, ja sitten ei ole elämääkään, kun biosfäärin ketjut katkaistaan. Uskontojen jumalat eivät tule antamaan tekohengitystä, se ainakin on poissuljettu vaihtoehto. (Ne ei kehtaa) Hawkingin arvioi ihmiskunnalle max. 1000 vuotta, eikä vuosimäärä liity mitenkään raamattuun. Elämä haluaa vain elää, olkoon vaikka torakka tai ameeba, siinä on se moraali, elämänsyke. Vain ihminen keksii lisäselityksiä, koska on ilmeinen maapallon syöpäkasvain, ja huono omatunto.

mikael torppa Vastaus kommenttiin #44

Materialisti Rajala määrittelee ihmisen: ***ihminen on ilmeinen maapallon syöpäkasvain***.

Siinäpä oli materialisti johdonmukainen omalle maailmankuvalleen.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala Vastaus kommenttiin #47

Totuus sattuu, ihan ymmärrettävää Torppa. Voi hyvin viellä olla, että ihmisen jäljiltä ei elämää ole jäljellä kuin kolmen kilometrin syvyydellä kallioperässä. Joten puheet syöpäkasvaimesta ovat vahvasti alumitoitettuja.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #37

-"Eräskin arvostettu pyhä fundis hiljan mullen lausui, että homot pitäisi tappaa."-

Jos hän oli muslimi, niin sehän on islamin opetuksen mukaista.
Jos hän oli kristitty niin sitten se ei ole Kristuksen opetuksen mukaista.

Mellunmäen imaami lausui taannoin että homot kuuluu tappaa. Demarien Tarja Filatov naureskeli vieressä.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Tarkoitti kai Allahia. Raamatussahan todetaan selvästi että Jumala antoi ihmiselle vapaan tahdon tehdä hyvää tai pahaa. Ei hän meitä roboteiksi luonut.

Vai haluaisitko olla robotti?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Riippuen mistä kristillisestä suuntauksesta on kyse niin ainakin kuolemantuomio ja sodankäynti on hyvin monessa kristillisessa näkemyksessä hyväksytty.
Esimerkiksi Suomalainen evankeliumisluterilaisen kirkon "oppi-isä" Martti Luther oli kuolemantuomion kannattaja ja hyväksyi sotimisen.

Ja jos ajatellaan ihmisoikeuksia tai kidutusta niin useimmat kristinuskon tulkinnat uskovat hyvin vahvasti iänkaikkiseen helvettiin. Kristinuskon Jumala on niitä harvoja jumalaolentoja jotka eivät tyydy vihollisensa tai oikeammin vastustajansa kuolemaan vaan kiduttavat ikuisesti vihollisiaan. No tietysti osa pelastuu taivaaseen mutta kun ajatellaan "oikeassa" olevien äärikristittyjen synti käsitettä niin liki koko ihmiskuntaa odottaa kuoleman jälkeen iankaikkinen kidutus. Eli millä lailla kristinusko oikeasti on ehdottaman ihmisarvon takana. Jos et tee niin kuin oppi määrää niin pala iankaikkisesti. Tosi inhimillistä

mikael torppa

Jumala tuomitsee helvettiin ne jotka eivät halua tehdä parannusta pahuudesta eli rikoksista Jumalan lakia vastaan. Jumala tarjoaa jokaiselle ilmaista armahdusta tuosta helvetistä Herra Jeesuksessa, joka otti meidän rikokset päällensä, jotta jokainen joka uskoo Herraan Jeesukseen, niin kuin Raamattu opettaa saisi armon viimeisellä tuomiolla.

"sillä hän (Jumala) ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen." (2.Pie.3:9)

"Sillä se on hyvää ja otollista Jumalalle, meidän vapahtajallemme, joka tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden." (1.Tim.2:3-4)

Jumala ei haluaisi, että kukaan joutuu helvettiin vaan, että kaikki tulisivat parannukseen ja pelastuisivat ja sitä varten Jumalan Poika jopa antoi Henkensä jokaisen ihmisen edestä lunastusmaksuksi. Jumala tarjoaa siis pahimmallekin synnintekijälle rauhaa ja iankaikkisen elämän ilmaista armolahjaa Hänen valtakunnassaan. Mutta jos tästä kaikesta huolimatta ihminen ei halua ottaa Jumalan rauhantarjousta vastaan vaan haluaa jatkaa kapinallista elämäänsä Luojaansa kohtaan, niin silloin Jumala antaa ihmisen mennä helvettiin joka on synnin palkka ja määränpää, sillä Jumala ei pakota ketään pelastukseen vaikka tarjoaakin sitä ilmaiseksi kaikille.

Koska ihmisarvo muodostuu siitä, että ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, niin ei ole ihmisarvon mukaista, että ihminen elää tietoisessa kapinassa sitä arvoa vastaan, joka antaa perustuksen koko hänen ihmisyydelleen. Täten se, että jos ihminen ei suostu tekemään parannusta ja ei halua käyttäytyä Jumalan tahdon mukaisesti vaikka onkin luotu Jumalan kuvaksi, niin silloin ei ole tämän kuvan arvon loukkaamista se, että ihminen joka ei halua tätä Jumalaa rakastaa ja kunnioittaa, jonka kuvaksi hänet on tehty saa rangaistuksensa.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

-"Riippuen mistä kristillisestä suuntauksesta on kyse niin ainakin kuolemantuomio ja sodankäynti on hyvin monessa kristillisessa näkemyksessä hyväksytty."-

Juuri siksi vastaukset sellaisiin kysymyksiin pitää tarkistaa Raamatusta eikä kuunnella erilaisia suuntauksia. Kaikki nykyiset suuret kirkkokunnat opettavat asioita joita ei ole Raamatussa.

-"Jos et tee niin kuin oppi määrää niin pala iankaikkisesti. Tosi inhimillistä"-

Kristinuskossa pelastuminen on erittäin yksinkertaista. Kristus sovitti Jumalan edessä syntimme kuolemalla sen kuoleman, joka kuuluisi muuten meille kaikille. Jos pyydämme Jumalalta syntejämme anteeksi Kristuksen uhriin vedoten, me pelastumme ikuiselta kuolemalta ikuiseen elämään. Juuri siksihän se uhri annettiin.

Jos pilkkaamme Kristusta tai muuten vain hylkäämme hänet ja väheksymme hänen tekoaan, se on meidän asiamme. Minun käsittääkseni sillä tavalla ei pelastuta, mutta minähän en ole tuomari.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Mikael, sangen johdonmukaista tekstiä sinulta.

Tässä blogissa jäi vain ihmetyttämään eräs väitteesi:( 2 kohta)

1. Ihmisen DNA: ssa on kirjoitettu koko ihmisen "rakennusohje", joka todistaa ihmisen olevan Jumalan luoma, ei sattumanvaraisesti kehittynyt.

2. Alussa Jumala loi Aatamin ja Eevan, joiden perimä oli vielä virheetön. Sitten he lankesivat syntiin ja alkoi periytyä "pahoja" ihmisiä.

Minusta tässä on se ristiriita, ettei ihmisen käyttäytyminen muuta genetiikkaa vaan se on "fyysinen" järjestelmä.

Itse olen etsinyt "aitoa" uskoa mutten ole sitä mielestäni löytänyt. Missähän vika?

mikael torppa

Reino tämä kirjoitus saattaisi avata paremmin sitä mitä olen tarkoittanut - "Aadam ja Kristus" - http://mikaeltorppa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22061...

Aito usko löytyy ainoastaan Jumalan sanan kuulemisen kautta. Muuta tietä ei ole. Siksi suosittelen edelleen etsivällä sydämellä lukemaan sanaa. Rukoile sydämestäsi Jumalan puoleen ja huuda Herraa Jeesusta avuksi, että Hän ilmoittaisi itsensä sinulle ja armahtaisi sinua, ja näin rukoillen lue Kristuksen evankeliumia, niin Hän kyllä vastaa "sillä jokainen anova saa, ja etsivä löytää, ja kolkuttavalle avataan." (Matt.7:8)

En suosittele lukemaan vuoden 1992 Raamatunkäännöstä, sillä sitä ei ole edes pyritty kääntämään tarkasti alkutekstejä vastaavaksi. Suosittelen lukemaan Raamattu kansalle käännöstä, 33/38 käännöstä sekä Bibliaa. Suosittelen myös aloittamaan Johanneksen evankeliumista.

"Mutta sitten sinä siellä etsit Herraa, sinun Jumalaasi, ja sinä löydät hänet, kun kysyt häntä kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi." (5.Moos.4:29)

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Minulta meni yli 40 vuotta ennen kuin sain Kristuksen elämääni. Olin silloin jo hieman päälle kuudenkymmenen. Nuorena parikymppisenä miehenä etsin yhteyttä Jumalaan turhaan. Tarkoitan siis, että se tuntui turhalta. Niinpä lopetin etsimisen, vaikka rukoilin vuosien vieriessä Jumalalta kaikenlaista turvaa ja apua vähän niin kuin tavan vuoksi, kuten useimmat tapakristityt varmaan tekevät. Minusta ei siis tullut varsinaisesti ateisti.

Se Jumalan etsiminen nuorena henkilönä oli enemmänkin itsensä psyykkaamista. Ajattelin, että kun oikein toivon ja henkisesti ponnistelen niin tavallaan teen itse sen jutun ja saan sen yhteyden.

En tajunnut, ettei oma ponnistelu auta mitään. Sen sijaan auttaa rehellinen pyyntö suoraan Kristukselle. Minun mielestäni se kannattaa esittää ääneen, koska siinähän sitä rukouksensa aitoutta voi vähän mitata. Jotkut ovat kuulemma rukoilleet sanomalla "Kristus, jos olet olemassa auta minua". Aito toivomus saada kohdata Kristus tulee joskus vasta äärimmäisessä hädässä, ja silloin siihen myös tulee se toivottu vastaus. Voi se toki tulla helpomminkin ja enimmäkseen varmaan tuleekin.

Jumalaahan ei pakoteta mihinkään. Hän päättää itse ajan ja paikan milloin ihminen "tulee uskoon". Homman juju on siinä, että Kristus on oikeasti olemassa ja kuulee rukouksemme. Hän ei ole mielikuvitusolento. Hänelle voi ja pitääkin puhua kuin toiselle ihmiselle, jolta on pyytämässä apua.

Kuten sanottu, minun toiveeni täyttyi vasta 40 vuoden vaelluksen jälkeen. Ajattelin nuorena, että minäpä rukoilen aina silloin tällöin vaikka uskoni olisi kuinka heikko. Voisin kokemuksesta sanoa Mauno Koiviston tavoin että "kyllä se siitä ...".

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Kiitos vastauksestasi ja linkistä, joka ei yhdellä lukemisella kokonaan auennut mutta on tutkimisen ja miettimisen arvoinen.

Olen saanut seurata läheltä uskovaisuutta sillä äitini oli uskovainen (luterilainen) ja toimi pyhäkoulun opettajana parikymmentä vuotta.
Hän kuoli haimasyöpään 93-vuotiaana 2012. Erikoista hänessä oli se, ettei hän pelännyt ollenkaan kuolemaa ja kielsi meitäkin suremasta häntä, koska hän menee paikkaan, jossa on hyvä olla.

Ja hänen 20-40 vuotta aikaisemmat pyhäkouluoppilaansa tulivat hänen siunaustilaisuuteensa, kerääntyivät hänen arkkunsa ympärille ja laskivat yhteisen kukkalaitteen, johon oli painettu äidin lempilause: "Minä olen Herra sinun Jumalasi, älä pidä muita jumalia".

Jatkan yrittämistä. Kiitos neuvoista.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Jatkan yrittämistä."

Juuri näin. Olen miettinyt että Jumala ehkä asetti minut esimerkiksi siitä, ettei koskaan saa menettää toivoa. Se joka haluaa pelastua Kristuksessa, myös pelastuu. Jos ei muuten niin viimeistään kuolinvuoteella, siitä olin varma. Kiva ettei tarvinnut sentään niin pitkään odottaa.

Miksi sitten Jumala toimii eri ihmisten kohdalla eri tavalla, on Jumalan salaisuus.

Käyttäjän AnttiKoivula1 kuva
Antti Koivula

Jaa että mut on väärässä minä oikeassa ja tämä on totuus koaka minä sanon niin. Näinhän se kristinskon moraali toimii.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

-"Jaa että mut on väärässä minä oikeassa ja tämä on totuus koska minä sanon niin. Näinhän se kristinskon moraali toimii."-

Tarkoitatko, että teoriassa ja käytännössä on mahdotonta että "minä" olisin oikeassa ja "muut" väärässä? Miten se asia oli esimerkiksi vaikka Galileo Galilein tapauksessa?

Jeesus Kristus sanoi: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset